La Baie de L' Aiguillon sur Mer
Vue aérienne de La Baie de l'Aiguillon

Nationaal natuurreservaat van de baai van Aiguillon

Het weer van vandaag
ciel dégagé
28°
Luchtvochtigheid : 47 %
Wind : 22 km/h

Tussen land en zee, tussen zoet en zout water, tussen mens en natuur

De baai van Aiguillon is een uitgestrekt natuurgebied van ongeveer 5 000 ha dat hoofdzakelijk bestaat uit wadden en kwelders en stroomafwaarts van het Poitevin ligt en wordt gedeeld door de Vendée en de Charente-Maritime.

Het maritieme en natte karakter geeft het een primordiale interesse voor de ontvangst van trekkende en overwinterende watervogels. Daarom heeft de staat 4 900 ha van dit gebied in de Vendée aangewezen als nationaal natuurreservaat.

Er zijn veel interacties in Aiguillon Bay, een gracieuze overgang van het vasteland van Frankrijk naar de oceaan. Op het dagelijkse ritme van de getijden evolueert het landschap, van een baai gedomineerd door gigantische wadden of met alleen uitgestrekte kwelders, tot de bijna totale onderdompeling van de baai begrensd door dijken opgetrokken door de mens. 

Ponton/Bateaul - Baie l'Aiguillon sur Mer
Vue aérienne de la Baie de l'Aiguillon sur Mer

Het biologische reservaat van het moeras van de Vendée, de poort naar het vochtige moeras.

Een wirwar van kanalen, dit uitgestrekte ecologische complex van uitzonderlijke rijkdom neemt zijn bezoekers mee naar het bewaarde universum van de Poitevin moeras. 
Het Departementale Biologische Reservaat bestaat uit een set natte moerassen en vormt een brede strook van 137 hectare tussen Nalliers en Mouzeuil-Saint-Martin.

De typische omgeving van de Poitevin moeras: doorkruist door sloten en kanalen, de weiden en "terrées" worden afgewisseld met bosjes, levendige hagen en dichte kreupelhout en bezaaid met paden en grazige hellingen.

Als getuige van de geschiedenis van de Poitevin moeras, is dit prachtige reservaat met de hand gevormd. Water is het essentiële element dat dit uitgestrekte landschap, waar de plenitude heerst, structureert. In het verleden was dit natuurgebied een toevluchtsoord voor hutten, bewoners van het gebied, maar ook een productiegebied voor brandhout, en is het uitgegroeid tot een vat voor zeldzame flora en fauna.

De aanwezigheid van opmerkelijke en kwetsbare soorten verklaart waarom een groot deel van dit gebied alleen toegankelijk is voor het publiek tijdens rondleidingen. Het vochtige moeras, dat is ontstaan uit een fragiel evenwicht tussen land en water, is een echt toevluchtsoord voor veel diersoorten, waarvan sommige nu bedreigd zijn. In de buurt van de Baie de l'Aiguillon en het kronkelende parcours van het Sèvre Niortaise biedt La Réserve Biologique onderdak aan de zeldzame en discrete Loutre d'Europe of de genetica. Dit gebied wordt ook bezocht door de paarse reiger, de wintertaling, de Europese oriot, de zwarte vlieger of de zoete bondrée apivoor. We zien ook de aanwezigheid van veel beschermde insecten zoals de hars van de Alpen of de grote pauw 's nachts.

Van april tot september opent het Reserve House zijn deuren en brengt bezoekers naar de fascinerende geschiedenis van het moeras, waar verschillende activiteiten worden aangeboden.

Wij bieden u 50 campings Alle campings bekijken
Dit vindt u ook leuk